F.A.Q

1. What is Sodium-Bicarbonate?

Ans:Sodium bicarbonate or sodium hydrogen carbonate is the chemical compound with the formula NaHCO3. Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline but often appears as a fine powder. It has a slightly salty, alkaline taste resembling that of washing soda (sodium carbonate). It is a component of the mineral natron and is found dissolved in many mineral springs. The natural mineral form, nahcolite, is found in dissolved form in bile, where it serves to neutralize the acidity of the hydrochloric acid produced by the stomach, and is excreted into the duodenum of the small intestine via the bile duct. It is also produced artificially. Since it has long been known and is widely used, the salt has many related names such as baking soda, bread soda, cooking soda, and bicarbonate of soda. In colloquial usage, its name is shortened to sodium bicarb, bicarb soda, or simply bicarb. The word saleratus, from Latin sal æratus meaning “aerated salt”, was widely used in the 19th century for both sodium bicarbonate and potassium bicarbonate. The term has now fallen out of common usage. Sodium Dithionite.

 

2. What is Structure Sodium Bicarbonate?

Ans:Sodium bicarbonate is an amphoteric compound. Aqueous solutions are mildly alkaline due to the formation of carbonic acid and hydroxide ion: HCO − 3 + H2O → H2CO3 + OH− Sodium bicarbonate can be used as a wash to remove any acidic impurities from a “crude” liquid, producing a purer sample. Reaction of sodium bicarbonate and an acid to give a salt and carbonic acid, which readily decomposes to carbon dioxide and water: NaHCO3 + HCl → NaCl + H2CO3 H2CO3 → H2O + CO2(g) Sodium bicarbonate reacts with acetic acid (found in vinegar) and presents a simple and showy demonstration of a chemical reaction. The products of the ensuing two-stage reaction are sodium acetate, water, and carbon dioxide: NaHCO3 + CH3COOH ? CH3COONa + H2O + CO2(g) Sodium bicarbonate reacts with bases such as sodium hydroxide to form carbonates: NaHCO3 + NaOH → Na2CO3 + H2O Sodium bicarbonate reacts with carboxyl groups in proteins to give a brisk effervescence from the formation of CO2. This reaction is used to test for the presence of carboxylic groups in protein..

 

3. Do you sell Sodium Bicarbonate products worldwide?

Ans:Yes, we have sell Sodium Bicarbonate to worldwide.

 

4. Where I can view product specification or material safety data sheet(MSDS) of Sodium Bicarbonate?

Ans:You can go here for product specification and here for material safety data sheet.

 

5. What are your packing details for Sodium Bicarbonate?
Ans:Our packing for Sodium Bicarbonate was available at 25 kgs and 50 kgs in bags. For more information about Sodium Bicarbonate packing details, you can contact us.

 

6. Is it possible to become a partner?

Ans: Yes, it is possible to become our partner. Please don’t hesitate to contact us by email address: contact@chemtradeasia.com.

 

7.I need to speak to a Chemtradeasia.com Representative

Ans: Please don’t hesitate to contact us, we will give you appropriate and accurate information needed about product. Please contact us by email address : contact@chemtradeasia.com or by Phone No. : (62 21) 5799 1823-25 (hotline) and by Fax no. : (62 21) 5700 1530.

 

8.How do I get safety and specification information about a chemical?

Ans: Safety and specification information can be downloaded from the product details section.

 

9.How to purchase product at Chemtradeasia.com?

Ans: To purchase in Chemtradeasia.com, just simple step click on product that you want to purchase. After product detail page shown, you can see our Order Form below of product detail.

 

10.What does Chemtradeasia.com offer online to customers?

Ans: We offer Chemicals with best quality and with competitive price for all potential customer. Beside that we want to give you our best services to fulfill your requirement.

 

12.What is Chemtradeasia.com?

Ans: Chemtradeasia is a your place for chemical trading, which provides a free e-business platform with instant: inquiry, services and information which was founded in the 2007s